Groen Kennisnet zoekbox

Met een zoekbox van Groen Kennisnet zoek je in (een deelselectie van) informatiebronnen over Voedsel en Groen in Nederland. Bij een zoekactie wordt tegelijkertijd gezocht in verschillende collecties, die samen de Groen Kennisnet collectie vormen.

Zoeken in Groen Kennisnet is vergelijkbaar met zoeken via Google. In de zoekbox kunnen één of meer zoektermen ingetypt worden, waarna het systeem op zoek gaat naar bronnen waarin die termen voorkomen.

Gebruik van asterix (*)

Je kunt alle bronnen opvragen door het intypen van de asterix (*).

Het * kan je ook gebruiken bij trefwoorden: zoeken op plantenziekte* levert alle bronnen op waarin een woord voorkomt dat begint met plantenziekte (plantenziekten, plantenziektekunde, plantenziektenbestrijding, enz.).

Zoektermen combineren

Er zijn 4 mogelijkheden om zoektermen in het zoekscherm te combineren:

Woorden tussen aanhalingstekens zetten.
Bijvoorbeeld "witte kool" of "groen in en om de stad". 
Op deze manier vind je alleen bronnen waarin deze woorden ook zo achter elkaar voorkomen. Dit is handig als je een exacte titel zoekt (exacte woordcombinatie). Zoeken op "witte kool" levert alle bronnen op over witte kool. Bronnen waar het woord witte en het woord kool niet achter elkaar staan, komen niet in het zoekresultaat.

AND of een spatie tussen twee woorden zetten.
Bijvoorbeeld 'varkens AND voeding', of 'varkens voeding'. 
In beide gevallen betekent dit, dat beide woorden in de informatiebron moeten voorkomen. 
Let op: als er méér woorden worden ingetypt, dan werkt dit anders. Bij drie of meer woorden worden eerst de bronnen weergegeven waar alle opgegeven termen voorkomen. Daarna komen de 'minder relevante resultaten', combinaties van enkele van de opgegeven termen.

OR tussen de woorden.
Bivoorbeeld 'appels OR peren'.
Gebruik OR als je bronnen zoekt die bijv. over appels óf over peren gaan.

NOT tussen de woorden.
Bijvoorbeeld 'rundvee NOT schapen'.
Gebruik NOT voor het uitsluiten van bronnen in het zoekresultaat.

  Meer informatie over zoeken met AND, OR en NOT (booleaans zoeken) en het gebruik van haakjes.

  Filteren en sorteren

  Het zoekresultaat kun je daarna verder verfijnen door te filteren en sorteren. Filteren kan op bijvoorbeeld jaar, domein of taal. Elke zoekbox heeft zijn eigen filters. Deze worden links naast de lijst met resultaten weergegeven. Let bij het filteren en sorteren op de volgende punten:

  Meer filterkeuzes
  Er zijn een beperkt aantal keuzes per filter zichtbaar. Meer filterkeuzes kun je zichtbaar maken door op meer te klikken. Er verschijnt een lijst met de eerste 20 meest voorkomende trefwoorden, die je kunt aanklikken. De lijst past zich aan bij verfijning van de zoekvraag door filtering en bij een nieuwe zoekvraag.

  Ongedaan maken filterkeuze
  De geselecteerde filters worden boven het zoekresultaat getoond. Door hierop te klikken, maak je de filtering ongedaan.

  Combineren van filters
  De filters worden gecombineerd in een 'AND' relatie.

  Sorteren
  Er wordt automatisch geselecteerd op relevantie. Rechts is dit aan te passen. Het is mogelijk om te sorteren op datum of titel.

  Overzicht zoekboxen GKN

  Om het vinden van de juiste informatie binnen Groen Kennisnet voor jou te vereenvoudigen, hebben wij een voorselectie gemaakt van alle bronnen. Deze voorselectie vertaalt zich in de diverse zoekboxen die te vinden zijn op onze website. De zoekboxen zijn:

  Portalen
  Binnen de portalen vind je zoekboxen die alleen zoeken binnen het betreffende domein. Dus de zoekbox binnen het portaal plant zoekt bijvoorbeeld alleen bronnen die specifiek gaan over planten.

  Kennisbank 
  Je zoekt in de gehele collectie van Groen Kennisnet. In deze zoekbox zitten dus alle beschikbare bronnen.

  Video
  Je zoekt alleen binnen het beschikbare videomateriaal.

  Leermateriaal
  In deze zoekbox vind je materiaal wat geschikt is voor het geven van lessen. Er is een apart filter voor onderwijsniveau.

  Vakbladen
  In deze zoekbox vind je artikelen uit vakbladen.

  Dossiers
  Je zoekt binnen de verschillende dossiers van Groen Kennisnet.

  Kennis delen met Groen Kennisnet

  De doelstelling van Groen Kennisnet is kennis delen op het gebied van Voedsel en Groen te bevorderen en te faciliteren voor een breed publiek. Meer informatie over kennis delen

  4 september 2019