Blogpost

Projectonderwijs, kennismaken met de echte wereld

Gepubliceerd op
21 april 2021

Studenten die meedoen met projecten doen niet alleen kennis op, ook hun netwerk groeit. Ze leren zich presenteren. Door verbinding te zoeken met de buitenwereld, leren ze hoe de echte wereld werkt.

Marjan Nijenbanning, kwartiermaker en kennismakelaar mbo Terra
Marjan Nijenbanning, kwartiermaker en kennismakelaar mbo Terra

“Afgelopen twee jaren hebben onze studenten meegedaan met de MBO Challenge Voedselverspilling. Het is de manier om studenten kennis te laten maken met een breder netwerk, met bedrijven en met duurzaamheid.  En tot mijn verrassing werd een project van de eerstejaars studenten tijdens de vorige MBO Challenge ‘Pompoenpatat’ als oplossing tegen verspilling van pompoenen uitgeroepen tot winnaar van de challenge. Dat was een opsteker voor de opleiding Food, Life & Innovation die net gestart was bij MBO Terra in Groningen.”

“Projectonderwijs is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Als kwartiermaker en kennismakelaar  houd ik me bezig met het opzetten van projecten. Bedrijven reiken de studenten opdrachten aan om mee aan de slag te gaan of studenten bedenken zelf een uitdaging en zoeken daar een bedrijf bij. Een aantal weken of maanden lang werken studenten dan aan een oplossing rondom een verspillingsvraagstuk.”

“De studenten waren uitgedaagd door teler Gert Noordhoff die een oplossing zocht voor de pompoenen die niet voldoen aan de richtlijnen van de supermarkten. De pompoenen moeten  tussen de 700 en 1500 gram wegen en de juiste kleur hebben. Pompoenen die te klein zijn, of de verkeerde kleur hebben, worden op een composthoop verzameld en later over de akkers verspreid. Een groot deel van de oogst, meer dan 50%, gaat op deze manier verloren.”

“De studenten gingen aan de slag: Na een vooronderzoek en flink brainstormen kwam de groep uit op pompoenpatat. Daarop zijn ze echt gaan pionieren, samen met Marco Agema van Snackbar van de Toekomst: patat maken lukt wel, maar kan het bijvoorbeeld knapperiger? En willen consumenten dit eten? Om de patat in de praktijk te laten proeven hebben de studenten op diverse evenementen en beurzen gestaan. Inmiddels staat de pompoenpatat bij Snackbar van de Toekomst op de kaart en onderzoeken de studenten nu de mogelijkheden van een mayonaise op basis van pompoenpitten.”

“Dit soort projecten brengen zo veel meer dan alleen droge kennis. Het begint al met het vinden van een bedrijf: ze zoeken verbinding met de wereld buiten school. Om verder te komen met de opdracht komen studenten steeds weer op andere plekken terecht. Je leert vragen stellen, contact te zoeken en het verhaal rond te maken. Al tijdens hun opleiding groeit hun netwerk en leren ze zichzelf te presenteren. Daarnaast dragen dit soort projecten bij aan het denken en werken van grond tot mond. Alles moet kloppen: het moet uitvoerbaar zijn, maar ook betaalbaar en in dit geval lekker, verkoopbaar en ga zo maar door. En dát is de echte wereld. Als het eindproduct dan ook nog eens op de kaart komt te staan heb je het als groep goed gedaan.”

“Als groene of agrarische school mag het thema food wat mij betreft niet ontbreken: voedsel is hét belangrijkste product van de sector en het onderwerp reikt zoveel verder dan alleen het rooien van aardappels. Wat gebeurt er daarná met die aardappels? Hoe zit onze voedselketen in elkaar? Hoe ziet het voedsel van de toekomst eruit? Daarom ben ik er trots op dat we de opleiding Food, Life & Innovation op deze school aanbieden.”

  • In 2019 won de opleiding Food & Innovation de eerste prijs tijdens de MBO Challenge tegen Voedselverspilling.
  • De voedseljongerenraad die in oktober 2020 werd opgericht won in december de publieksprijs Sustainabul.
  • Op 4 maart 2021 wonnen eerstejaars studenten van de opleiding Food, Life & Innovation van Terra MBO Groningen met hun project ‘Veldboon’ de Impactprijs Groen Onderwijs 2020.

In aanloop naar de afsluiting van de MBO Challenge Voedselverspilling met een eindevenement op donderdag 22 april, besteedt Groen Kennisnet in de week van 19 tot en met 23 april extra aandacht aan het onderwerp voedselverspilling.